Saturday, 1 December 2012

Bagai Melepaskan Batuk di Tangga




batuk          +          tangga




Perumpamaan : bagai melepaskan batuk di tangga
Maksudnya     : melakukan sesuatu pekerjaan dengan tidak bersungguh-sungguh
Contoh ayat     : “ Saya tidak mahu kamu melakukan kerja itu dengan sambil lewa bagai melepaskan batuk di tangga”, kata guru besar.


17 comments:

  1. Cikgu Jawiyah,
    Sedikit teguran ttg "batuk" yang akan menjelaskan dgn lebih tepat perumpamaan tsb. Sila Cikgu klik ke pautan ini untuk penjelasan yang lebih lanjut:-
    http://niaridzwan.blogspot.com/2011/09/melepaskan-batuk-di-tangga.html
    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy try baca blog tuan, tp tuan buka utk invited readers saja.

      Delete
  2. Kalau x silap saya..perumpamaan yang betul adalah "Melepaskan BETUK di tangga" bukannya BATUK.

    ReplyDelete
  3. Kalau x silap saya..perumpamaan yang betul adalah "Melepaskan BETUK di tangga" bukannya BATUK.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Jawapannya adalah Bagai melepaskan BATUK di TANGGA

      Delete
  4. Betuk..sejenis penceduk air basuhan kaki diperbuat dari tempurung. Org2 dahulu kala, mengambil air basuhan kaki di kaki tangga n mencuci kaki sebelum naik ke rumah. Betuk dilepaskan begitu shj di kaki tangga.

    ReplyDelete
  5. Kalau tak silap perumpamaan yg betul ialah melepaskan batok di tangga.

    ReplyDelete
  6. Bukan betuk ataupon batuk tp batok...dye mcm gayung yg org zaman dulu guna...klau penah tengok cite nenek gayung mcm tu lah bentuk batok..

    ReplyDelete
  7. Bukan betuk ataupon batuk tp batok...dye mcm gayung yg org zaman dulu guna...klau penah tengok cite nenek gayung mcm tu lah bentuk batok..

    ReplyDelete
  8. Bukan betuk ataupon batuk tp batok...dye mcm gayung yg org zaman dulu guna...klau penah tengok cite nenek gayung mcm tu lah bentuk batok..

    ReplyDelete
  9. Lebih make more sense untuk melepaskan batok (tempat air) dari batuk terbatuk. Baru nak tanya kenapa batuk cough di tangga....

    ReplyDelete
  10. kenapa saya tengok ada perumpamaan "melepaskan BATOK di tangga?

    ReplyDelete
  11. kenapa saya tengok ada perumpamaan "melepaskan BATOK di tangga?

    ReplyDelete